kotiontarkein_blogi1

Koti on siellä missä sydän on

”Koti on siellä missä sydän on” – varmasti kaikille tuttu sanonta, jonka ajatus on äärimmäisen merkityksellinen. Lausahduksen voi herkästi ymmärtää siten, että fyysisten puitteiden sijaan kodin tekevät rakkaat ihmiset ympärillä. Lauseeseen kätkeytyy syvällinen ja moniulotteinen merkitys kodista ja sen tunnelmasta. Kodista puhuessa meille kaikille herää mieleen erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka perustuvat henkilökohtaisiin kokemuksiimme. Toisille koti on yksi tietty fyysinen paikka ja toiset tuntevat olevansa kotona useammassa paikassa. Koti mielletään turvasatamaksi, paikaksi, jossa saa olla ja tuntea vapaasti ja sitä se parhaimmillaan onkin. Tiedostamme kuitenkin, että kaikille kotiin ei liity pelkästään rakkaita ja lämpimiä muistoja ja kotoisa tunne voi olla jotain muuta kuin se, mitä valtaosa ajattelee sen olevan. Kodin merkitys ihmiselle on kieltämättä kuitenkin suuri ja pohjimmiltaan meillä on sisäänrakennettu tarve kuulua johonkin, olla toisille tärkeitä ja merkityksellinen osa yhteisöä.

Hektisessä maailmassa eläessämme kodin turva ja sen rauhoittava vaikutus on tärkeää. Elämme kiireen keskellä ja ehkä liian harvoin pysähdymme miettimään kodin tärkeyttä ja sen vaikutuksia sekä omaan että läheistemme hyvinvointiin. Koti on tärkein -kampanjamme tavoitteena on saada ihmiset pysähtymään miettimään kodin ja läsnäolon merkitystä. Sitä, miten pienillä asioilla voimme vahvistaa yhteenkuuluvuutta, hyvinvointia ja turvaa toinen toisillemme. Erityisen suureen merkitykseen koti ja läheiset ovat nousseet viime aikoina, kun maailma on myllerryksessä ja entinen normaali on kertaheitolla muuttunut toisenlaiseksi. Moni perhe on kokenut tilanteen haastavaksi, mutta se on myös lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun harrastusten ollessa tauolla yhteisen tekemisen määrä on lisääntynyt. Tärkeää onkin, että jokainen perhe löytää oman juttunsa, oli se sitten yhteinen pulkkamäkireissu, makkarat nuotiolla, lautapeli-ilta tai vaikka hiihtoretki.

Työssämme puhumme paljon lasten ja nuorten kanssa sosiaalisesta mediasta ja ruudun äärellä käytetystä ajasta. Muistutamme heitä myös siitä, että haaste on yhteinen: myös me aikuiset saamme välillä liikaakin aikaa kulumaan ruudun äärellä. Toisaalta nykyajan puitteet ovat mahdollistaneet yhteydenpidon kaukanakin oleviin läheisiin, mikä on tänä poikkeavana aikana ollut kullanarvoista. Aitoa kohtaamista ja läsnäolon merkitystä ei voi kuitenkaan liikaa korostaa ja siksi tässäkin asiassa on tärkeää löytää se kuuluisa kultainen keskitie. Toivomme, että kampanjamme kylvää tälläkin saralla siemeniä myös tulevaisuutta ajatellen.

On rikkautta, että jokainen koti ja sen asukkaat ovat erilaisia. Toivommekin, että kampanjan sisään mahtuisivat kaikki perhemuotoon katsomatta ja kampanjaan osallistumisen kynnys olisi matala. Jäämme innolla odottamaan erilaisia tarinoita kodeista ja monenlaisia ajatuksia kodin merkityksestä. Toivottavasti loppuvuodesta saamme ihailla värikästä ja moniulotteista kampanjaa, joka on tarjoillut eväitä ja näkökulmia mahdollisimman monelle. Lähde sinäkin mukaan, yhdessä tekemällä tästä tulee upea matka!Suvi Lehtinen
Elämäni Sankari ry
Kohtaamistyön kehittäjä & viiden lapsen äiti