Nimetön suunn.malli (56)

Kannustava ilmapiiri on tärkeintä

Kaikki lähtee kotoa. Asenne, käytöstavat, pohja kasvulle ja kehitykselle saa pohjan vanhemmilta kotoa. Turvallinen lapsuus, jossa on selkeät rajat on ihannetilanne. Avoimella ja kannustavalla elämäntavalla annamme lapselle ja nuorelle sujuvasti kuljettavan polun läpi elämän.

Kaiken ei tarvitse eikä voikaan olla kivaa ja mukavaa. Negatiivinen palaute on annettava kun siihen on aihetta. Sanktio on hyvä antaa sen jälkeen kun on itse rauhoittunut. Huutamalla ja tuiskimalla viemme pohjan pois sivistyneeltä aikuiselta. Selkeä, rauhallinen ja eteenpäin suuntaava ohje vie useimmiten hyvää lopputulokseen.

Nuorelle on hyvä kertoa mistä hyvinvointimme muodostuu; työstä ja taloudesta. Kaikkea kivaa ja uutta materiaalia ei voi saada, vaikka kuulemma kaikilla kavereilla on jo. Lämpö, rauha, hyvä ruoka, rauhallinen ilmapiiri ja ihmisten läsnäolo ovat parasta arkea nuorelle. Aina sen järjestäminen ei ole helppoa, mutta sitä pitää tavoitella. Nuorelle on hyvä antaa vastuuta hoitaa kodin askareita jo nuorena. Hyvä työ on myös huomioitava, yleensä kiitos riittää.

Itse havaitsin oman nuoremme kohdalla kasvamista ja kehitystä, kun jätimme hänet kissan kanssa kotiimme lähtiessämme rouvan kanssa mökille Savoon. Yläkoululainen sai vastuuta ja luottamusta. Kavereita pörräsi talossamme ja hyvä niin. Paikat pysyivät ehjinä ja imuri kävi kuumana ennen kotiin saapumistamme. Toki viestittelimme ja soittelimme ahkerasti. Luottamus ja itsenäisyys lisääntyi.

Työssäni lukion kehittäjärehtorina näen päivittäin virkeitä ja iloisia opiskelijoita. Kodin ja vanhempien tuki ja kannustus heijastuu nuoriin aidosti. Sitä tarvitaan, sillä hyppäys perusopetuksesta toiselle asteelle on kuin aloittaisi puhtaalta pöydältä. Kun kodissa on turvallinen ilmapiiri, hänelle voi kertoa oman lapsuuden ja nuoruuden tilanteista ja mokista. Samoja kokemuksia on meilläkin ollut ja hyvin olemme elämässä selvinneet. Mokia ja virheitä sattuu kaikille, se on hyvä ohje lapselle. Kotona on turvallista epäonnistua ja turvallista onnistua. Molempia tarvitaan elämässä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri. Sama pätee myös harrastuksissa ja työelämässä. Kaikessa.

Jaakko Rainio
Kehittäjärehtori
Hyvinkään lukio